Måter sansestimulering kan påvirke Alzheimers

Når Alzheimers utvikler seg, synker en eldres evne til å kommunisere og utføre hverdagslige aktiviteter. Å gi disse seniorene sansestimulering er nyttig for å kunne uttrykke seg når de ikke lenger kan gjøre det med ord. Dette kan hjelpe dem til å føle seg trygge og slappe av. Dette kan forbedre deres:

  • Humør
  •  Selvtillit
  •  Trivsel

Ved å trekke oppmerksomhet til et bestemt element, oppmuntrer sansestimulering til minner og svar fra eldre som lider av Alzheimers.

Ved å bruke hverdagsobjekter kan terapeuter utløse følelser og minner hos eldre som har mistet evnen til å få kontakt med verden rundt seg.

kvinne Alzeimers

For eksempel kan kunst eller bilder utløse følelser og minner for eldre som ikke lenger snakker. En senior som ikke har gitt uttrykk for et ord i flere måneder, kan plutselig smile eller vil hente en blyant og tegne. Kunstformen etter hvert kan bli et middel for den eldre å kommunisere, enten gjennom personlige kunstverk eller ganske enkelt ved å dele opplevelsen.

Måter sansestimulering engasjerer eldre

Canadian Association of Ergoterapeuter (CAOT) forklarer at sansestimulering fungerer best når den bruker kjente objekter og fokuserer på en sans om gangen. Gode ​​sensoriske signaler inkluderer:

  • Kjente matvarer og klær
  • Naturlige materialer, for eksempel blomster
  • Sanserike materialer, for eksempel pleieverktøy

I praksis blir elementet introdusert for personen med Alzheimers og terapeuten gir betryggende ikke-verbale og verbale signaler for å stimulere en respons.

CAOT gir et eksempel på lukten av toast om morgenen. En terapeut presenterer ristet brød, fjerner alle andre stimuli, stiller spørsmål relatert til toasten og kan til og med hjelpe den eldre med å bringe skålen til munnen.

Aktiviteter som er involvert i sansestimulering er ofte knyttet til interesser personen hadde før demens, og kan bidra til å bygge en forbindelse til hverdagen. I følge Alzheimers Association kan sansestimulerings aktiviteter omfatte:

Å hente inn gjenstander som eldre ikke har rundt seg, for eksempel sand, skjell eller andre gjenstander

  •  Å gi en håndmassasje
  •  Ta en kort spasertur
  •   Snakke og lese høyt for senioren
  •  Gi en miljøskifte ved å ta senioren utendørs

Avhengig av hvordan senioren reagerer, kan terapeuten endre aktiviteten eller bytte til en annen forstand for å finne stimuli som vil inspirere til en respons.

Sanestimulering er ment til å gi glede for eldre med sykdommen, redusere deres angst og depresjon og øke deres sosiale interaksjon.

Selv om aktiviteter er rettet mot eldre, deles de fortsatt med en omsorgsperson, en kjære eller en terapeut. De delte opplevelsene og minnene kan bidra til å bringe eldre tilbake til en tid de husker, noe som kan hjelpe dem til å føle seg meningsfulle igjen.

Amajo har et stort utvalg av produkter innen sansestimulering for eldre. Ta gjerne kontakt med oss for veiledning. Har du prøvd sansestimulering med en forelder eller eldre kjære? Vi vil gjerne høre mer om opplevelsene.

Produktet er lagt til i ønskeliste