Digitale hjemmetjenestebesøk gir verdi for eldre og ansatte i Åmål kommune, Sverige

Utfordringer innen eldreomsorgen

Åmål kommune står, som mange andre kommuner, overfor utfordringer innen eldreomsorgen. En aldrende befolkning, ensomhet og isolasjon blant eldre samt vanskeligheter med å rekruttere personale er noen av utfordringene som må løses. Samtidig er det et sterkt ønske om å styrke individets selvstendighet og trygghet i hverdagen – uten å gå på kompromiss med kvaliteten i omsorgen.

For å finne løsninger på disse utfordringene gjennomførte Åmål kommune et pilotprosjekt innen hjemmetjenesten, der tilsynsbesøk ble utført digitalt via Komp Pro.

Komp Pro er et brukervennlig kommunikasjonsverktøy, designet med og for de som kan ha vanskeligheter med å bruke moderne teknologi, som for eksempel touch teknologi.

Komp Pro muliggjør meningsfull kontakt mellom helsepersonell, tjenestemottakere og deres pårørende.

Takket være den enkle bruken av Komp Pro, øker forutsetningene for sosialt samvær og digital inkludering, noe som motvirker ufrivillig ensomhet. Prosjektet ble initiert og ledet av enhetsleder Anne-lee Haglund, sammen med Pernilla Svan og Malin Andrésson-Bååt, begge spesialistundersykepleiere innen velferdsteknologi.

Målet med pilotprosjektet var å undersøke hvordan Komp Pro kunne forbedre hverdagen for både eldre og ansatte. Resultatene har gitt ny og verdifull innsikt.

Trygghet og enkelhet for den eldre

Prosjektet viste hvordan digitale møter via Komp Pro kan utgjøre en stor forskjell for eldre med hjemmetjeneste. Et eksempel er en person som tidligere fikk to fysiske tilsynsbesøk per dag og som i begynnelsen var skeptisk til å bruke Komp Pro. Han uttrykte et ønske om at ”personalet skulle finne ham” dersom noe skulle skje. Når han forsto at de digitale besøkene kunne ivareta dette behovet, følte han seg tryggere, og etter noen dagers bruk begynte han å sette pris på de digitale samtalene. ”Samtalene og tilsynet via Komp Pro bidro til at han fikk en følelse av delaktighet og trygghet”, sier Pernilla.

Enkelheten og tilpasningen til en mer analog brukergruppe bidro også til at Komp Pro raskt ble akseptert. Personalet ble overrasket over den eldre mannens økte selvstendighet, da han på eget initiativ begynte å informere om sine daglige aktiviteter.

”Vi brukte Komp Pro hjemme hos en mann med kognitiv svikt. Det gjorde at personalet ikke trengte å minne han
på når han
skulle til Treffpunktet* eller lignende, for det fortalte han selv.”
Pernilla Svan, Spesialistundersykepleier innen velferdsteknolog

*Treffpunktet er et dagtilbud for seniorer med ulike aktiviteter, for eksempel kaffeprat, bingo, musikk, håndarbeid, gymnastikk eller annet.

Digitale besøk sparer reisetid og ressurser

Planlegging og gjennomføring av digitale besøk via Komp Pro sparer både reisetid og ressurser, ifølge Pernilla og Anne-lee. De mener at dette på sikt vil gi bedre arbeidsmiljø.

Enhetsleder Anne-lee peker også på muligheten til å jobbe mer forebyggende med støtte fra Komp Pro. Hun har sett at kombinasjonen av fysiske hjemmebesøk og digitale besøk gir en bedre relasjon til omsorgsmottakeren. I tillegg til å støtte sosiale behov, gjør Komp Pro det lettere for personalet å observere endringer i helsetilstanden.

Personalet opplevde også at Komp Pro styrker familiebåndene, da pårørende lettere kan inkludere de eldre i familielivet, blant annet ved å dele bilder og videoer.

Pernilla Svan, Åmåls kommun

Suksessfaktorer og erfaringer fra bruk av Komp Pro i hjemmetjenesten

Anne-lee, Pernilla og Malin fremhever følgende suksessfaktorer:

  • Engasjement fra ledelsen. En engasjert enhetsleder og to spesialistundersykepleiere sikret at Komp Pro ble installert og tatt i bruk, selv hos de mest skeptiske de enkelte.
  • Tidlig involvering av personalet. Personalets aksept og forståelse er avgjørende for suksess.
  • Tydelig kommunikasjon og opplæring. For å tydeliggjøre nytten for personalet og de eldre var det viktig å demonstrere produktet og forklare dets funksjoner på en enkel måte.
  • Våge å teste og feile. Pilotprosjektet ga rom for å prøve og tilpasse etter individets behov, noe som bidro til en vellykket implementering av Komp Pro.
  • Fremme relasjoner. Selv digitale møter kan styrke relasjoner, både mellom eldre og personalet, og mellom eldre og pårørende.

En viktig erfaring var å alltid ta utgangspunkt i de eldres behov og hverdag. Teknologi bør tilpasses den enkelte og brukes. som en støtte for å skape trygghet og selvstendighet, ikke som en erstatning for menneskelig kontakt.

”Komp Pro er enkel. Og enkelheten er en fordel for brukeren. Man trenger ikke gjøre noe – bare svare eller være i nærheten.”
Pernilla Svan, Spesialistundersykepleier innen velferdsteknologi

Pilotprosjektet i Åmål viser at velferdsteknologi som Komp Pro ikke bare effektiviserer hjemmetjenesten og forbedrer omsorgen, men også gir muligheter for en mer meningsfull og selvstendig tilværelse for eldre. Ved å våge å prøve nye løsninger kan fremtidens eldreomsorg bli tryggere og mer inkluderende – for både eldre, personalet og pårørende.

Ved å våge å prøve nye løsninger kan fremtidens eldreomsorg bli både tryggere og mer engasjerende – for både eldre, personalet og pårørende.Vil du vite mer om Komp Pro og hvordan du kan bruke det i din kommune? Les mer her!

Snakk med Tor Christian!

Sales Manager/Ergoterapeut
Telefon: (+47) 67 07 43 40
Mobil: (+47) 46 66 08 77
mail: 
tor@amajo.no

Produktet er lagt til i ønskeliste